2018. július 11., szerda

Kísérletezgetek

Már régebben észrevettem a neten a gyantaékszereket, de sokáig nem izgatott ilyesminek a készítése. Igaz, hogy a két komponensű gyantával már megismerkedtem közelebbről, hiszen az agyagvirágokhoz ebből készítettem erezőket, de tudom, hogy a vegyszer nem túl egészséges, jobb nem dolgozni vele a lakásban. Nem is terveztem, hogy a szükségesnél többször használjam, mert még nem szereztem be megfelelő védőfelszerelést.

Az utóbbi időben egyre többször jött velem szembe az egykomponensű gyanta és az ebből készült ékszer.
Felcsigázott a dolog, kicsit utánanéztem.
Meglepődve láttam, hogy nem más, mint a műkörmös alapanyag. A zselés köröm alapanyaga műgyanta. Ugyanebből akár ékszer is készíthető.
Persze a neten számtalan oldalon találtam erre a célra kifejlesztett, egykomponensű gyantát, szuper csőrös flakonból adagolható formában. Praktikus, könnyű használni, uv lámpában köt. De ezt majd máskor próbálom ki.
Először elővettem a műkörmös zseléimet, uv lámpámat, csiszológépemet, reszelőimet, régi díszeimet. Ha már ‘95 óta használom ezeket, most is jók lesznek, csak kicsit más területen.
Elkezdtem kísérletezgetni.
Találtam itthon táskafityegőt, pici medálalapot, hullámcsatot, egyéb kacatokat, amin elkezdtem a tapasztalatokat gyűjteni. Néhány műkörömdíszt beletettem, színeztem a zselét.


Aztán elmentem, hogy megtudjam, melyik alapanyag vált be leginkább az ékszerkészítéshez. Némi útmutatással és kapott kellékek segítségével egy medált és két fülbevalót is készítettem.
Itthon eszembe jutott, hogy van olyan ezüst, csillámos zselém, amit vagy 20 éve nem tudok elhasználni. Van egy fekete műanyag franciacsatom, ami valamiért túlélte a hajam röviddé válását követő hajbavalók selejtezését.
Bekentem a fekete műanyag részt az ezüst csillámos zselével, de nagyon unalmas lett az eredmény. Akkor eszembe jutott, hogy van nekem csillogós, irizálós origami papírom több színben. Thaiföldről kaptam, itthon nem lehet kapni. Ebből vágtam darabkákat, és még egyéb régi, körömdísznek használt apróságokat is beletettem. Az uv lámpában mindez megkötött.  A végén még színtelen zselével is bevontam a felületet, hogy szép sima legyen, de muszáj volt csiszolni is, mert nem lett tökéletes. A vége egy utolsó vékony színtelen bevonat és lámpázás.


Mostanában nem növesztem meg a hajam, hogy használni is tudjam, de tapasztalatnak jó volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha van véleményed, kérdésed, kérlek írd ide!