2016. január 5., kedd

Modellező agyag


Levegőn száradó, modellező agyag vagy gyurma néven számtalan alapanyag kapható. Erről már írtam a napokban itt, de most készítettem egy pici videót az állagáról.

Ez szintetikus agyag, ami azt jelenti, hogy nem természetes, tehát mondhatnánk gyurmának. 
Csak a belőle készült virágot nem gyurmavirágnak nevezték el Japánban, ahol ezt az alapanyagot kidolgozták. A világon mindenhol agyagnak, vagyis angolul clay-nek hívják. Terjed a porcelán elnevezés is.
De mindegy is, minek nevezzük, a lényeg az, hogy többféle összetételű és állagú kapható a kereskedelemben. 

Az eddigi tapasztalataim alapján a videón látható rugalmas agyag még nincs magyarországi üzletekben. Különböző gyártók különböző összetételű és állagú agyagot/gyurmát árulnak. Hasonlítsd össze a gyúrhatóságát a sajátoddal. Ha nem ilyen, akkor az nem az agyagvirágokhoz alkalmas alapanyag, de bármi más kézműves területen még tökéletes lehet.

Többen jelezték tapasztalataikat arról, amit levegőn száradó, modellező agyag néven vettek, miszerint keményre, törékenyre szárad, hallottam, hogy reped, morzsálódik, és amit az enyémmel összekevertek, az is használhatatlan lett agyagvirág készítésre.

Amikor pipacsot készítettem, és a vékony, hajlékony drótokon álló virágfejek összekoccantak szállítás közben, pont olyan hangja volt, mint a ping-pong labdák koccanásának. :)



                                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha van véleményed, kérdésed, kérlek írd ide!